Followers

Thursday, July 25, 2013

Ikan Bakar Jodoh Style Johor



Salam ramadhan semua..
Soo kali nie kita pakat share resepibikan jodoh ok.
Ikan jodoh diberi nama kerana disatukan di atas kuali leper yang diselimut bersama daun pisang.
Resepinya senang je macam kita huat sambal tumis...



Bawang besar @ bawang kecik dalam 3-4 biji.
Lagi banyak bawang lagi wangi & sedap buat sambal tumis.
Bawang putih 2 biji.
Serai setangkai,
Halia & kunyit anggaran je potongkan sikit.
Cili kering segengam rebus bagi kembang untuk kemudahan kita senang buang biji.
*Blender semua sekali bahan tadi.

Tumis sampai garing kena perasakan dgn garam, aji, gula ikut sesedap tekak memasing.
Arwah atok aku kata masak apapun kena ada 3 bahan perasa tadi.
kalau masak tak ada 3 perasa nie orang tue memang tak professional.
Maaf ye yang..

Kalau chef kat luar 2 dorang pakai banyak bahan perasa contohnya stok la mcm ayam, ikan or anything.
Peganti aji boleh tukar kepada ikan bilis @ budu tengok jugak masakan yang kita nak buat 2 ok..
Tapi Aji amik dalam kuantiti sedikit je karang xori pulak..
Hahaha...
 Aku percaya dia sebab dia tukang masak dekat kampung..

Last sekali bubuh la dekat ikan yang nak dibakar siap balut dengan daun pisang atas kuali leper @ kuali biasa pun boleh..
Dah siap....
*Aku pilih ikan caru je..

*Masa nak makan perahkan asam limau ok serius menggiurkan suami pun makan menjilat jari..
Selamat berbuka...

No comments:

Post a Comment